office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Sajber – kriminal sve veća pretnja!

Sajberkriminal je sve bezobzirniji i ne ustručava se ni pred čim, pokazao je prvi izveštaj o aktivnostima Evropskog centra za borbu protiv novog oblika kriminala, koji je predstavljen u Briselu.

“Sajberkriminalci su veoma inteligentni i mi moramo biti inteligentniji i brži”, upozorila je evropska komesarka za bezbednost i unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrem na predstavljanju izveštaja.

Zločini na “tamnoj strani interneta” koje je EC3 (Evropski centar za kriminal) zabeležio tokom godinu dana rada, zastrašujući su, navodi se u izveštaju.

Šef centra Trels Ording rekao je da se zahvaljujući internetu može opljačkati banka bez oružja, i naveo primer sajber pljačke u kojoj je 45 miliona evra skinuto sa računa u akciji koja je trajala samo dva sata.

“Svako može postati sajberkriminalac. Sva sredstva su na raspolaganju i mogu se nabaviti po razumnim cenama”, poput naprava za praćenje mobilnih telefona ili rada na računaru, ocenili su zvaničnici.

Organizovane kriminalne grupe koriste internet uz sve sofisticiranije metode, “radeći sa sigurnih mesta teških za lociranje, skrivajući IP adrese posebnim softverom i odlažući zabranjene materijale na cloudu”, dodala je Malmstremova.

Sesilija Malmstrem je ipak ukazala da je potrebno da internet ostane otvoren u EU. “Po tome se razlikuju demokratije od diktatura”, dodala je ona.

EU će, kako bi smanjio rizike, pokušati da podigne svest korisnika, pre svega dece, o opasnostima na internetu.

Verovali ili ne, u današnjem poslovnom svetu čak i velike kompanije mogu, preko noći krenuti putem neuspeha. Jedan od glavnih uzroka propadanja kompanija je narušena korporativna bezbednost. Zato se efikasan sistem organizacione bezbednosti nametnuo kao prirodna potreba koja štiti poslovanje od rizika, formira osnovu za donošenje važnih poslovnih odluka, garantuje proveru poslovnih partnera i onemogućava oticanje poverljivih informacija.

Ovakve stručnjake kompanije neprekidno traže i spremne su da ih dobro plate i nagrade za njihov rad. Zašto baš vi ne biste postali jedan od najtraženijih stručnjaka?

Modul “Menadžment organizacione bezbednosti” Visoke škole modernog biznisa pruža vam mogućnost da ovladate specifičnim znanjima i veštinama neophodnim za uspešno upravljanje poslovnim informacijama i poslovnim tajnama, kao i znanjima potrebnim za korišćenje i sprečavanje zloupotreba novih tehnologija.

Studenti će biti sposobni da sistem bezbednosti prilagođavaju novim okolnostima koje su sastavni deo razvojne strategije korporacija.

Ovaj program, koji među prvima u Srbiji uvodi Visoka škola modernog biznisa, razvija kod studenata razumevanje globalnih i domaćih bezbednosnih pretnji i tako ih kvalifikuje za karijere javne bezbednosti i korporativne sigurnosti.

Postanite i vi osoba od poverenja i ekspert kome se svaka uspešna kompanija obraća za savet.

Budite stručnjak za organizacionu bezbednost.Prijavite se.

Doc. Dr Aleksandra Brakus