office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Putovanja za dž

Volite da upoznajete nove kulture, nove ljude, osetite slobodu? Maštate o danu kada ćete sebi moći da priuštite odmor na nekoj fancy ili egzotičnoj destinaciji? Pročitajte 7 saveta kako da snovi o putovanjima postanu stvarnost!

  1. Zaposli se

Postoje brojna zanimanja koja vam mogu obezbediti da obiđete svet „za dž“ – uz to i da lepo zaradite. Pronalazak zaposlenja na kruzerima (kao animator, konobar, prodavac, fotorgarf i sl.) ili postajanje član tima posade neke od avio kompanija pomoći će vam da obiđete egzotične destinacije i posetite udaljena mesta za čiji obilazak možda nikada ne biste sakupili novac. Ako se zaposlite kao turistički vodič ili pratilac putovanja u turističkoj agenciji, moći ćete da radite i putujete u isto vreme.

  1. Obrazuj se

Spojite lepo i korisno. Potražite stipendije za boravke na različitim destinacijama u funkciji unapređenja vašeg znanja. To mogu biti letnje škole jezika, učešće na konferencijama, nagradni konkursi, takmičenja, stručna praksa itd. Posebno su zanimljivi programi razmene studenata koje finansiraju različite domaće i međunarodne organizacije, gde možete sami odrediti koji vremenski period želite da provedete studirajući u inostranstvu. Ne zaboravite da pored troškova za studije ovakve stipendije najčešće pokrivaju troškove poput stanovanja, javnog prevoza, čak i džeparca!

  1. Volontiraj

Volonirajte na farmama širom sveta, podučavajte lokalno stanovništvo stranim jezicima, čuvajte decu, pružite pomoć u organizaciji mega-događaja ili čistite plaže egzotičnih destinacija – volontiranje je jedan od najatraktivnijih načina da besplatno putujete.  Takođe predstavlja odličan način za upoznavanje novih kultura i sticanje novih prijateljstava, ali i način da unapredite svoja znanja i veštine.

  1. Smeštaj za dž

Besplatni smeštaj danas je dostupniji više nego ikada. Napravite nalog na sajtu Couchsurfing, predstavite sebe i svoja interesovanja, a zatim ponudite ili zatražite smeštaj od drugih korsnika. Ovo je pravi način da upoznate lokalno stanovništvo i zaista osetite duh destinacije koju planirate da posetite. Možete da se prijavite za home exchange i besplatno boravite u nečijem domu, za uzvrat mu pružite smeštaj u sopstvenom. Još jedna opcija je da se prijavite za housesitting, odnosno čuvate kuće ili kućne ljubimce onima koji žele ili moraju da otputuju iz svog doma, što vam može obezbediti boravak na nekoj destinaciji i do šest meseci!  Takođe, par sati rada u nekom hostelu možete ponuditi u zamenu za besplatno noćenje.

  1. First minute, last minute, niskobudžetne avio kompanije i kampovanje

Ovakva putovanja nisu besplatna, ali mogu da budu potpuno prihvatljiva i za one koji raspolažu malim budžetom za putovanja. Kupovina i rezervacija turističkih aranžmana mnogo ranije od realizacije istog (first minute) ili pak nekoliko dana pre početka samog  putovanja (last minute), putovanja niskobudžetnim aviokompanijama (bez velikog prtljaga) po veoma povoljnim cenama i kampovanje (bez nadoknade ili uz minimalnu nadoknadu) jesu odlični načini da provedete svoj odmor i upoznate nove destinacije uz minimalne troškove.

  1. Obilasci destinacije za dž

Kada dođete na neku destinaciju, a novca za obilazak znamenitosti nemate, probajte usluge gritera, odnosno lokalaca koji žele da svoje mesto približe turistima ili besplatnih tura koje nude brojne orgnaizacije poput Sandemans-s. Takođe proverite koje znamenitosti, muzeje i galerije možete obići besplatno (nekada su besplatni ulazi mogući pojedinim danima). Ulaznice za pozorište, operu i slična dešavanja kupujte par sati pred dešavanje – možda ćete imati lošije mesto ili stajati tokom predstave, ali ćete biti u mogućnosti da pratite događaje i po nekoliko stotina evra nižim cenama od uobičajnih.

  1. Obnovite prijateljstva

Setite se prijatelja koji žive na destinacijama koje su za vas interesantne, obnovite kontakte i pitajte ih da li postoji mogućnost da boravite kod njih neko vreme. Ako prijatelja u inostranstvu nemate, čim počnete sa prethodno navedenim aktivnostima, vrlo brzo ćete ih steći, pa će se i mogućnosti za putovanja uvećati!

dr Ana Jovičić Vuković