office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Mračna strana primene IKT

Savremene informacione i komunikacione tehnologije (IKT) stvorile su mogućnosti za rad od kuće za mnoge profesije, a posebno za one koji se bave IT poslovima. Rad od kuće zvuči kao odlično rešenje i za zaposlene i za poslodavce – zaposleni imaju na raspolaganju vreme koje bi proveli na putu od kuće do posla i obrnuto, ne moraju da razmišljaju kakav će biti dan i šta da obuku na posao, da li da ponesu kišobran, gde će da se parkiraju, šta će da ručaju, a poslodavci ne moraju da obezbeđuju radni sto, računar, prostoriju i novac za troškove prevoza zaposlenog.

Ipak, uvek postoji i druga strana medalje, samo što u ovom slučaju negativni uticaji IT stupaju na scenu tek nakon njihove primene. Često ni ne stignemo da sagledamo sve potencijalne nedostatke neke nove tehnologije jer smo fokusirani samo na njene prednosti. Pored prednosti, vremenom su postali primetni i određeni nedostaci primene IT za rad od kuće. Zaposleni su počeli da se osećaju otuđeno, anksiozno, pod stresom, neki od njih ceo dan provode u pidžamama, potpuno zapušteni, dok su drugi narušili balans između posla i privatnog života ostajući po ceo dan za svojim računarom čak i kada su prehlađeni i kada se ne osećaju dobro.

Jedan od najviše izraženih nedostataka rada od kuće jeste osećaj zaposlenih da gube svoj identitet i da su postali otuđeni zbog nedostatka fizičkog kontakta. Sva komunikacija se odvija uglavnom putem elektronske pošte, bez fizičkog prisustva. Na taj način, zaposleni koji rade od kuće ne mogu da čuju boju i ton glasa sagovornika, ne vide njegovu neverbalnu komunikaciju i ne mogu da uspostave osećaj bliskosti i poverenja.  Reakcija sagovornika nije poznata sve dok ne odgovori na poruku, a čak i tada ne postoji sigurnost da su reči pažljivo izabrane i da poruka odražava suštinu.

Zaposleni koji rade od kuće često počinju da veruju da su manje cenjeni i poštovani, odnosno da su daleko od očiju, daleko i od srca.Rezultati brojnih istraživanja u kojima su učestvovali zaposleni koji rade od kuće ukazali su da se ovi zaposleni često osećaju isključenim iz bitnih odluka i da smatraju da se njihovo mišljenje ne uvažava. Iz tog razloga, mnoga savremena preduzeća, sa ciljem da izbegnu pojavu negativnih efekata rada od kuće, organizuju povremene sastanke svih zaposlenih. Na ovim sastancima se svi zaposleni međusobno upoznaju, razmenjuju svoja iskustva, razmatraju postavljene ciljeve i zadatke i stiču osećaj zajedništva i pripadnosti istom cilju.

Pored negativnih efekata IKT na zaposlene koji rade od kuće, IKT često dovode do negativnih efekata na zaposlene koji najveći deo svog radnog vremena provode radeći na računarima. Pojava velikog broja različitih informacija dovodi do anksioznosti zaposlenih usled zatrpanosti informacijama sa različitih društvenih mreža, pametnih telefona, blogova, imejlova. Kao posledice zatrpanosti informacijama mogu se javiti različiti zdravstveni problemi poput nesanice, nedovoljnog ili slabog sna, slabe koncentracije, glavobolje.

Primena računara u svakodnevnim radnim aktivnostima može dovesti do određenih zdravstvenih problema. Jedna od najzastupljenijih profesionalnih bolesti IT stručnjaka i svih koji veliki broj radnih sati provode na računarimanastaje kao posledica velikog broja ponavljanja istih pokreta (engl. RepetitiveStressInjury – RSI) na tastaturi i mišu zbog čega dolazi do napetosti vratnih i leđnih mišića, bolova u zglobovima i nategnutosti tetiva. U praksi je najizraženiji sindrom karpalnog kanala koji označava povredu zbog dugotrajnog korišćenja tastature i miša a odnosi se na suženje prostora za tetive koje povezuju podlakticu i šaku. Pored ove bolesti, učestalo se javlja i zamor očiju (engl. ComputerVisionSyndrom – CVS) usled preterane upotrebe računara i pametnih telefona. Smatra se da zamor očiju, koji se ispoljava kroz zamagljen vid, suve, iritirane oči i glavobolje, pogađa preko 90% ljudi koji dnevno provedu tri ili više sati za računarom.

Još jedna mračna strana IKT jeste u tome što usled automatizacije mnogih aktivnosti i procesa može doći do gubitka poslova. To je izazvalo osećaj straha kod mnogih zaposlenih koji su se plašili da bi usled automatizacije određenih poslova mogli izgubiti svoje radno mesto. Sa druge strane, zbog neznanja i neadekvatne obuke zaposlenih za rad sa novim IT, može doći do stresa na poslu, posebno za starije generacije koje se prvi put susreću sa novim tehnologijama a nisu motivisani da rade sa njima. Takođe, zaposleni kojima je u opisu radnog mesta dominantan rad sa IKT počinju da osećaju simptome takozvanog digitalnog Tejlorizma – jer su svesni da ih menadžeri mogu stalno pratiti i nadgledati  putem imejlova, telefona, logova, fajlova na računarima jer sve što rade ostavlja digitalni trag.

U praksi često dolazi do primene IKT u pogrešne svrhe tokom radnog vremena, odnosno za privatne potrebe (privatni mejl, Facebook, Twitter, Instagram i sl.), što dovodi do smanjenja produktivnosti zaposlenih i rasipanja njihove energije na stvari koje nisu vezane za posao. Potencijalno rešenje ovog problema kroz ograničen ili ukinut pristup određenim segmentima IKT (posebno privatnom mejlu i društvenim mrežama) može izazvati nezadovoljstvo zaposlenih, posebno onih zaposlenih koji te pristupe nisu zloupotrebljavali a bitno im je da povremeno imaju pristup privatnom mejlu i društvenim mrežama. Postoje i situacije kada zaposleni ne uspevaju da uspostave jasnu granicu između radnog vremena i privatnog života i postaju stalno dostupni za svoje nadređene (upravo zahvaljujući IKT i savremenim sredstvima komunikacije), što u dužem vremenskom periodu može dovesti do efekta sagorevanja na poslu. Iz tog razloga, iako će delovati čudno, neka preduzeća ukidaju pristup poslovnom mejlu i telefonima svojim zaposlenima nakon radnog vremena u želji da se ti zaposleni van radnog vremena odmore i relaksiraju od posla.

Na studijama informatike Visoke škole modernog biznisa možete steći sva znanja i veštine koje su vam potrebne da postanete dobro pozicioniran IT stručnjak/menadžer, ali ćete takođe imati priliku da ovladate i drugim znanjima i veštinama pomoću kojih možete na vreme prepoznati i izbeći gore navedene negativne efekte IKT-a.

 

Autor: Doc. dr Jelena Lukić