office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Koja je svrha pohađanja prakse?

Mnogi mladi studenti, diplomci ili poslediplomci postavljaju pitanje „Koja je svrha pohađanja prakse?”, i ono na prvi pogled zvuči logično zbog mnogih „razloga“.

Studenti se pitaju: Zašto da odmah posle studija ne potraže plaćeni posao, umesto da gube vreme na neplaćene prakse? 

To bi bio ispravan tok misli kada bi poslodavci bili voljni da pruže priliku nekome bez dana radnog iskustva. U realnosti je drugačije: kandidati sa radnim iskustvom će uvek biti u prednosti u odnosu na tek svršene diplomce sa praznim CV-jem.

Kada su okolnosti takve, teško je i za željeno radno mesto steći iskustvo na nekom drugom mestu, jer i za to drugo radno mesto je potrebno izvesno radno iskustvo. Zato je praksa najkraći izlaz iz tog lavirinta. Racionalno rešenje, a ne žrtvovanje vremena, koje će studenti imati na pretek kada ostave ispite za sobom.

Velika je razlika između teorijskog znanja, stečenog tokom studija, i praktičnog rada nakon zaposlenja, bez obzira na kvalitet studija.

Svakako je bolje da studenti steknu praktično znanje dok studiraju, nego kasnije, kada budu primljeni na prvi “pravi” posao. Zato stručna praksa nikada nije zaista besplatna, čak i kada nije plaćena.

Ona pruža zlata vredno praktično iskustvo koje se ne može kupiti. Stručna praksa može pomoći da na vreme student izabere užu specijalnost.

Profesionalna praksa je odlična prilika da studenti pre zaposlenja testiraju, nadograde i usavrše veštine za međuljudske odnose, rad u timu, za poslovnu komunikaciju, liderstvo, rešavanje problema i sl. Na profesionalnoj praksi se izgrađuje i osnažuje samopouzdanje, stiče vera u sebe, motivacija i dobijaju radne navike.

Bez obzira da li ste na diplomskim ili poslediplomskim studijama, praksa je pravi početak vaše uspešne karijere!

Visoka škola modernog biznisa organizuje praksu u raznim eminentnim kompanijama. Prijavite se i iskoristite priliku!

Autor: doc. dr Aleksandra Brakus