office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kako odabrati fakultet?

Neki već u osnovnoj školi, iliti bezmalo od kada znaju za sebe, znaju i čime u životu žele da se bave. Sa druge strane, postoje i oni koji do te spoznaje ne dođu ni nakon 40 godina radnog staža. Odabir budućeg zanimanja je teška odluka koju bez pogovora ne treba donositi ishitreno, niti pak vođeni nametnutim društvenim trendovima, jer trenutni trend ne odražava afinitete, potrebe i želje onoga ko donosi odluku. Ali, nije zgoreg odmah na startu razbiti i jedan mit. Naime, odabir budućeg fakulteta jeste vrlo važan, ali ne treba toj odluci ni pridavati preveliku važnost. Zašto? Zbog toga što govorimo o samo četiri ili pet godina života, dok oni dovoljno srećni, dovoljno odlučni za učenje, napredak i promene, imaju godine i godine pred sobom jer je danas longlife learning koncept nužna edukativna paradigma. Definisanje celog života na temelju odabira budućeg fakulteta je suludo i upravo iz tog razloga na odluku o budućem studiranju ne treba gledati kao na odluku koja će definisati i fiksirati ostatak života, već kao na najbolju moguću polaznu tačku za budući život. Možda je zato najbolje upotrebiti termin “životna odluka”, a ne odluka od životne važnosti.

Ako ste “zagrizli” za neki predmet u školi, možda bi bilo dobro da krenete od toga. Porazgovarajte sa profesorom koji vam predaje, pronjuškajte internet stranice fakulteta o kojem se radi, pogledajte kako izgledaju moduli, spisak predmeta, ispitna literatura, pročitajte forum studenata. Sajmovi fakulteta odlično su mesto na kojem možete da porazgovarate sa profesorima i asistentima raznih fakulteta, a danas je često viđen koncept koji fakulteti primenjuju koncept “otvorenih vrata” – postojanje posebno odabranih dana u godini kada su vam vrata fakulteta širom otvorena i kada kroz jednu realnu turu možete steći uvid i u to kako će vam dani na fakultetu izgledati.

Razmislite dobro o svojim afinitetima, kvalitetima, interesovanjima i interesima.

Gde sebe vidite za desetak godina? Koji biste posao voleli da radite?

U redu je sanjariti, ali treba biti u izvesnoj meri i praktičan u odgovaranju na ovo pitanje. Očekuju li roditelji od vas da nastavite u nekom posebnom smeru, shodno onome kako vas oni percipiraju? Ima li to smisla i vidite li sebe u tome? Naši roditelji nam nesumnjivo žele sve najbolje na način na koji oni to najbolje umeju i znaju s obzirom na svoje unutrašnje kapacitete, svoj referentni okvir iz kojeg nas savetuju, a vrlo često i s obzirom na svoje nedosanjane snove. Utoliko je vrlo bitno pokušati u otvorenom razgovoru sa njima utvrditi šta je do vas, a šta je do njih, odnosno do njihovih neostvarenih ambicija.

Koliko želite da zarađujete?

Želite li mnogo da zarađujete u životu? Ako vam je to glavni motiv, nije baš pametno odabrati neke studije i profesije u kojima je teško istaknuti se i koje ne pružaju mnogo u smislu zarade na tržištu (društveno-humanističke, umetničke ). Ako želite život posvetiti poslu u kojem ćete uživati, s ljubavlju uživati u svakom momentu obavljajući ga, a podrazumevaju ovakve struke koje nisu plaćene koliko bi trebale biti (podučavanje, rehabilitacija), onda se pripremite za mnogo radnih sati, a malo manje novaca i menadžerskih plata.

Kojih je profesija najviše na tržištu rada? Ko se teško zaposli, a ko uopšte ne mora da čeka? Ako niste idealista i ne težite tome da postanete revolucionar ili osoba koja će menjati svet, odaberite studije po ključu najlakšeg zapošljavanja. Pogledajte statistike u zapošljavanju, proverite koja su zanimanja najtraženija i ukoliko već nemate ideju o tome da želite da posvetite život jednoj jedinoj velikoj profesionalnoj ljubavi, odaberite fakultet na kojem ćete steći znanja i veštine koje vas mogu vrlo brzo diferencirati na tržištu kao magove pojedinih zanimanja.

Najbitnije od svega, koju i kakvu god da ste odluku doneli, preuzmite odgovornost za nju. I da ste doneli odluku po srcu i ostali verni sebi i svojim željama, i da ste doneli odluku da izaberete studije na osnovu dobro plaćenih zanimanja koja nakon toga možete obavljati, budite najbolja moguća verzija sebe. Dajte svoj maksimum, angažujte sve svoje unutrašnje kapacitete, naučite što je moguće više, ovladajte veštinama i znanjima i možda najbitnije od svega, budite spremni da učite dokle god ste živi.

U Visokoj školi modernog biznisa svaki dan je dan ”otvorenih vrata“ te vas pozivamo da kroz jednu realnu turu prostorijama našeg fakulteta uz razgovor sa našim asistentima i profesorima, steknete uvid u to da je MBS pravi izbor za vas, jer vas naši pažljivo osmišljeni moduli uz stručan i posvećen kadar osposobljavaju za siguran i uspešan korak na tržište rada.

Nina Arsić, saradnik u nastavi