office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Popularna zanimanja današnjice: Šta rade IT menadžeri?

U nezadrživo rastućoj informatičkoj eri koja je već odavno poprimila oblik pandemije, svakodnevno se rađaju nova zanimanja koja zahtevaju specijalizovana znanja i veštine koje su potrebne za realizaciju potreba zahtevnog i probirljivog tržišta. U eri novih zanimanja i specijalizacija izdvajaju se stručnjaci o čijim zanimanjima malo toga znamo. Jedno od takvih zanimanja je i IT menadžer. Probaćemo da pronađemo odgovore na pitanja ko je zapravo IT menadžer, šta podrazumeva ova funkcija i koja je uloga IT menadžera u organizacijama.

Koji su zadaci budućeg IT menadžera?

Zadaci IT menadžera su osmišljavanje strategije razvoja i upravljanja IT sektorom. Da bi dobro radio svoj posao, IT menadžer mora, pre svega, da ispunjava definisanu misiju i da uvek ima u vidu viziju preduzeća. Njegovi prvi zadaci su projektovanje sistema i procena isplativosti ulaganja u IT sektor.

Idealan IT menadžer poznaje poslovne procese i ima razvijen preduzetnički duh. Uspešno upravlja ljudima, njihovom efikasnošću i motivacijom.  IT menadžer svakodnevno organizuje i koordinira rad čitavog tima koji sačinjavaju programeri, dizajneri, marketing stručnjaci i PR sektor. IT menadžeri prepoznaju i prate sve novine na IT tržištu i pokušavaju da iskoriste sve pogodnosti koje one donose, da ih efikasno iskoriste i primene u svojoj kompaniji, u cilju lakšeg rukovođenja, upravljanja i uspešnijeg poslovanja. 

IT menadžer zna:

 • koje dužnosti obavlja programer, koje administrator a koje serviser
 • kakav rezultat proizvodi primena određene tehnologije
 • koja hardverska oprema je potrebna kompaniji
 • koja softverska rešenja je potrebno primeniti radi efikasnijeg poslovanja
 • kako se primenjuje elektronsko poslovanje u kompaniji
 • koji stručnjaci čine dobar IT tim
 • koliko finansijskih sredstava je potrebno za realizaciju posla 

Koji je posao IT menadžera?

Funkcija IT menadžera podrazumeva više uloga i „igranje na više pozicija u timu“. Različiti delovi organizacije imaju različita očekivanja od IT menadžera, a treba ih sva ispuniti (ili barem pokušati). Finansije će očekivati da IT upravlja troškovima, prodaja i marketing da im IT pomogne da ostvaruju prihode; top-menadžment traži od IT-ja pravovremene i tačne izveštaje, dok administracija „samo“ očekuje da štampač uvek funkcioniše.

IT menadžeri imaju puno posla. Od upravljanja timom (ako postoji), korisničkom podrškom, regulativom, preko upravljanja hardverom (serveri, oprema, računari, radne stanice, mrežna infrastruktura…) i softverom (poslovne aplikacije, baze podataka, veb sajt, e-prodavnica…) do učestvovanja u strateškim poslovnim aktivnostima. Oni povezuju skoro sva odeljenja u organizaciji (računovodstvo i finansije, marketing i prodaja, proizvodnja, distribucija i slično).

Izazovi IT menadžera

Upletenost IT menadžera u rad različitih delova kompanije ima svoje dobre i loše strane. IT menadžer ponegde ima direktan uticaj na strateško usmerenje kompanije, predlaže i pomaže u implementaciji i integraciji svih poslovnih i IT aktivnosti. U drugim kompanijama IT menadžer je zapravo tehničar, softverski inženjer ili sistem administrator.

Da stvari dodatno zakomplikujemo, sve ove navedene definicije se vrlo brzo menjaju kroz vreme. Nove tehnologije se pojavljuju brzo, a neke nestaju još brže. IT menadžer mora imati vremena da sve isprati, proceni tehnološke rizike i da postojeći sistem održava u životu. Dakle, mora biti šampion u više disciplina. Ključno je sticanje znanja i veština za obavljanje složenih zadataka.

Upravo zbog višestrukih uloga, pozicija IT menadžera zna da bude prepuna izazova. Obim aktivnosti je šarolik, uticaj na sve sfere poslovanja veliki, a za relativno kratko vreme, baš zbog ove multidisciplinarnosti, stekne se veliko iskustvo. Zbog toga je u poslednje dve decenije IT na globalnom nivou postao strateška vrednost za kompanije. 

Novi nivoi IT evolucije uključuju teme kao što su računarstvo u oblaku, mobilnost, prediktivna analitika, društvene mreže, mašinsko učenje i veštačka inteligencija. Sve ove teme doprinose kompleksnosti sa svih aspekata: pravnih, poslovnih, sigurnosnih i drugih.

Izazovi sa kojima se susreću IT menadžeri:

 • objasniti nadređenima značaj IT-ja za firmu
 • obrazložiti troškove
 • odgovoriti na pitanje zašto IT projekti traju dugo i kako takvi projekti pomažu poslovanju
 • održavanje tehnologije na operativnom nivou
 • donošenje strateške vrednosti i konkurentne prednost kompanijama

Profilisanje IT menadžera

Uspešan IT menadžer mora imati dvostruko obrazovanje: ovu funkciju vrši IT specijalista koji je istovremeno izvrstan poslovni menadžer. MBS obrazuje upravo ovakve stručnjake. Studenti koji se na trećoj godini opredele za modul Menadžment poslovne informatike stiču znanje i iskustvo potrebno za vršenje jedne ovako visoke i složene funkcije u kompanijama iz svih industrijskih grana.