office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Da li i vi pravite ove greške? Evo jednostavnog načina kako da dobijete prvi posao

Zavšio si fakultet ili se tvoje studije bliže kraju? Vreme je da se odvojiš od roditelja i počneš da živiš sam? Treba ti veći džeparac? Najbolje rešenje za tvoje probleme jeste pronalazak posla. Ne zvuči komplikovano, ali…

Pregledaš oglase za posao i nekoliko aktuelnih oglasa učini ti se zanimljivim i odgovarajućim s obzirom na tvoje obrazovanje. Otvoriš jedan, drugi, treći… hm, u svakom oglasu traži se radno iskustvo. Da li je to moguće? Pomisliš u sebi ,,Odakle mi radno iskustvo, tek zavšravam studije???”…  Zvuči ti poznato ovaj scenario?

Rešenje za taj problem postoji, jednostavno je i zove se studentska praksa.

Šta je studentska praksa?

Studenska praksa omogućava studentima da primene svoja znanja, veštine i sposobnosti stečene tokom studiranja i da ih dopune praktičnim. Teorijsko znanje je važno, međutim često nedovoljno za uspešno obavljanje poslova u organizacijama. Kroz prakse i mentorski rad studenti unapređuju svoje kompetencije, stiču vredno iskustvo, uče se poslovnom komuniciranju i radu pod pritiskom u realnim poslovnim situacijama.

Dakle, ne treba čekati prvo zaposlenje da bi se steklo radno iskustvo – treba ga steći tokom studija. Da, da, baš tako – tokom studija! Znamo da spremaš ispite i da nemaš vremena da ideš na praksu i da ti je lakše da ideš sa prijateljima na kafu. Znamo i da ćeš imati ceo život da radiš. Međutim, vreme za sticanje radnog iskustva odlazi u nepovrat, a upravo studentska praksa treba da bude prvi korak u tvom profesionalnom razvoju.

Veliki broj nezaposlenih učinio je da poslodavci sve češće traže kandidate koji pored završenog fakulteta, poznaju strane jezike i  rad na računaru, ali imaju i radno iskustvo, koje kandidati sa tek završenim fakultetom (a često i ne samo oni) najčeće nemaju. Upravo je to razlog zbog kojeg mnogi kandidati odustaju od prijava za posao.

Kako do prakse?

Studentska praksa često predstavlja i obavezni predmet u studijskim programima, ali može biti i fakultativna aktivnost. Takođe, studentska praksa može biti organizovana na dva načina – kroz volonterski rad i kao plaćena praksa. Studenti Visoke škole modernog biznisa sami biraju da li žele da obave praksu i steknu radno iskustvo. Visoka škola modernog biznisa potpisala je veliki broj sporazuma o saradnji sa kompanijama iz različitih privrednih sektora radi realizacije studentske prakse kako bi svojim studentima obezbedila da steknu radno iskustvo koje odgovara studijskom programu koji pohađaju, ali i njihovim ličnim preferencijama. Pored toga, praksa koju obavljaju studenti Visoke škole modernog biznisa uvek je plaćena. Tako studenti, ne samo da dobijaju mogućnost unapređenja svojih kompetencija, već i mogućnost da zarade tokom studentskih dana.

Visoka škola modernog biznisa omogućava studentima da sami organizuju svoju praksu ili predlože kompaniju u kojoj bi voleli da obavljaju praksu, što Škola u velikom broju slučajeva obezbedi. Studenti tokom studiranja na Visokoj školi modernog biznisa mogu učestvovati u praksi u više organizacija, što im može omogućiti odabir organizacije koja u potpunosti odgovara njihovim potrebama i afinitetima.

Kao organizacioni deo Visoke škole modernog biznisa postoji Centar za razvoj projekata koji studentima MBS-a takođe nudi mogućnost rada na komercijalnim projektima iz oblasti studiranja.

Preko prakse do prvog posla

Rezultat prakse nije samo stečeno praktično znanje i sposobnosti, već i ostvarivanje poslovnih kontakata, a kao najveća korist ukoliko se student pokaže kao vredan i posvećen radnik, organizacije veoma često nakon prakse studentima nude i mogućnost zaposlenja. Praksa je ono što svršenog studenta čini spremnijim i sigurnijim za posao.

Studentska praksa značajno povećava šanse pronalaska zaposlenja nakon diplomiranja, a često i tokom studija. Iz ugla poslodavca, kandidati sa stečenim radnim iskustvom tokom studija šalju signal da se radi o kandidatima posvećenim karijeri.

Pored koristi koje donosi studentima, studentska praksa donosi koristi i kompanijama. Kompanije kroz studentsku praksu obučavaju studente , pomažu im da se adaptiraju i i integrišu u organizacionu kulturu, da ovladaju praktičnim znanjima potrebnim za uspešno obavljanje radnih procesa. Time u budućnosti obezbeđuju lakšu selekciju kadrova za upražnjena radna mesta.

Iskustvo stečeno na praksi studenti mogu iskoristiti u kasnijem profesionalnom radu. Nakon uspešno obavljene prakse studenti najčšće od kompanije dobijaju preporuku koju mogu iskoristiti prilikom apliciranja za poziciju u nekoj drugoj kompaniji, a vrlo često i mogućnost zaposlenja u kompaniji u kojoj je praksa obavljena.

Semestar je gotov, ne čekajte više, iskoristite ovo leto na najbolji način!

dr Ana Jovičić