office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Bezbednost sportskog događaja

Događaji, kao globalni fenomen, beleže sve veći rast i ostvaruju ogromne prihode. Bilo da su sportski, kulturni, politički, poslovni, itd., predstavljaju privremena događanja koja mogu biti planirana. Veliki događaji po svom obimu i medijskom interesu su sposobni da privuku značajan broj posetilaca, veću medijsku pokrivenost i stvore značajnu ekonomsku korist.

Događaji imaju poseban značaj u smislu tradicije, atraktivnosti, imidža ili publiciteta, koji omogućavaju domaćinu, zajednici ili destinaciji ostvarenje značajnih koristi.

Menadžment događaja čini tim profesionalaca koji organizuju javno okupljanje i upravljaju samim događajem. Događaj bi trebalo dobro da se isplanira, koordinira, medijski pokrije, sponzoriše, ali i obezbedi. Oni mogu proizvesti nenamerne socijalne posledice kao što su zloupotrebe, loše ponašanje mase i povećanu kriminalnu aktivnost.

Veliki događaji, naročito oni koji se prenose iz celog sveta, mogu izazvati potencijalno nasilničko ponašanje i političke demonstracije.

Živimo u vremenu u kome se teroristički napadi veoma često događaju. Masovna okupljanja su visokog rizika i organizatori događaja moraju naročito da vode računa o bezbednosti učesnika događaja.

Menadžment sportskog događaja je pravno obavezan da garantuje bezbednost svakom učesniku i gledaocu sportskih događaja koje organizuje. Nasilničko i destruktivno ponašanje sportske publike (mase navijača i sl.) poslednjih godina izaziva znatne materijalne štete i ljudske žrtve, što je u fokus pažnje menadžera sportskih događaja dovelo problem bezbednosti i upravljanja rizikom.

Uzroci sportskog nasilja su sociološke i psihološke prirode i treba ih tražiti u lokaciji i arhitektonskim rešenjima sportskih objekata. Klasične tribine na stadionima, koje omogućuju pristup publici na teren, su glavni uzrok male mogućnosti kontrolisanja publike. Nekontrolisan pristup mase gledalaca u stadione i sale bez numerisanih sedišta je još jedan od važnih razloga nedovoljne bezbednosti sportskih događaja.

Upravljanje masom, radi zaštite imovine i pružanja konfora i bezbednosti učesnika je neophodna  politika u menadžmentu sportskog događaja, koja teži upravljanju a ne kontroli mase. Jedan od ključnih aspekata upravljanja masom je „predvidljivost“ povreda i ekscesa koji mogu da za posledicu imaju ugrožavanje učesnika događaja od trećih lica kao i pravnu odgovornost menadžmenta zbog nepreduzimanja mera bezbednosti. Svaki element događaja od uređenja sportskog objekta do igre po sebi čini deo upravljanja masom.

[video_embed video=“qDSUsQbS6BQ“ parameters=““ mp4=““ ogv=““ placeholder=““ html5_parameters=““ width=“700″ height=“400″]

Jedan navijač uhapšen je  na US Openu kada je posle pobede Rafaela Nadala protiv Francuza Gaela Monfilsa istrčao na teren „Artur Eš“ i poljubio španskog tenisera.

Portparol turnira izjavio je da je policija uhapsila čoveka zbog ometanja sportskog događaja. Kada je Nadal završio meč sa Francuzom Gaelom Monfisom navijač je počeo da trči sa tribina stigavši do španskog tenisera pre nego što je obezbeđenje intervenisalo.

„Za mene to nije problem. Stvarno je bio veoma fin. Rekao je ‘ja te volim’ i poljubio me“, objasnio je kroz smeh Nadal.

Za Nadala ovo nije bio problem, ali obezbeđenje turnira je imalo ozbiljan propust koji se srećom dobro završio

Posetite sajt Visoke škole modernog biznisa i upišite smer Menadžment organizacione bezbednosti,  i naučite sve veštine organizovanja događaja.

 

Autor: Doc. Dr Aleksandra Brakus