Košarka – osvrt na knjigu Džez basket
20.10.2017.
Doc. dr Aleksandre Brakus na konferenciji „Verodostojnost medija“
25.10.2017.

Samopouzdanje leži u snazi ličnosti

Katarina Krpež – Slezak, kapiten srpske i desno krilo rukometne reprezentacije, posle odlične sezone u mađarskom klubu Erd i plasmana na Evropsko prvenstvo, pojačalo je i naš fakultet. Upisala je prvu godinu osnovnih studija i priznaje da jedva čeka januarski ispitni rok, da iskusi čari polaganja ispita. Sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013. godine, zlato na Mediteranskim igrama iste godine i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2012.

Na koji način Vas je život profesionalne rukometašice oblikovao kao ličnost, i kako i dalje uspevate da se nosite sa ogromnim pritiskom a da u isto vreme postižete odlične rezultate?

– Sport je škola koja me je puno naučila i oblikovala kao čoveka. U sportu naučiš da prihvatiš različite osobine ljudi, da tuđe potrebe ponekad staviš ispred svojih, kao i da se naučiš odgovornosti, disciplini i posvećenosti poslu. Ja sam uporna osoba koja ne voli da odustaje, tako sam vremenom i naučila da se izborim sa pritiskom. Nisam osoba koja odustaje i kada obećam da ću nešto da učinim, držim se tog obećanja. Dosledna sam i uporna u svemu što radim.

Kako se borite sa stresnim situacijama? Šta je to što Vam pomaže da ostanete fokusirani?

-Naučila sam da stvari gledam uvek pozitivno i da učim na svojim greškama. Uvek se vodim time da svi mi grešimo, samo je bitno naučiti iz greške i nastaviti dalje jos pozitivnije i borbenije. Uvek se fokusiram šta ce biti u narednom trenutku, a ne šta je bilo pre toga. Krećem da rešavam male stvari kako bih prevazišla veliki problem. Samopouzdanje ne tražim u pobedi, već u snazi svoje ličnosti.

 Koliko je obrazovanje važno kada su profesionalni sportisti u pitanju?

– Obrazovanje je bitno ne samo u sportu već i u životu. Profesionalna karijera ne traje doživotno i zato je jako bitno da se sportista obrazuje tokom karijere i na drugim poljima. Želja za konstantnim usavršavanjem i napredovanjem me je podstakla da upišem fakultet i da nakon prestanka profesionalnog bavljenja sporta proširim mogućnosti za neko dalje zaposlenje. U 21. veku, obrazovanje se smatra opštom kulturom. Sport i obrazovanje su dve stvari koje se apsolutno ne kose, ja to mogu da vam garantujem, već pomažu i podupiru jedna drugu

S obzirom da volite da čitate i putujete, koja knjiga i grad su ostavili poseban utisak na Vas?

-Knjiga koja je ostavila utisak na mene je Hiljadu Čudesnih Sunaca. Knjiga je jako lepa i teška, priča o porodici i prijateljstvu. Zbog sporta kojim se bavim imala sam priliku da vidim puno lepih gradova. Najnovije iskustvo koje je ostavilo jako lep utisak na mene je grad Busan u Koreji. Prijatno sam se iznenadila sa ljudim, kulturom, hranom… i samim izgledom grada i kulturno-istorijskim mestima.