office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

INTERVJU: Lidija Žigić, direktorka NLB Banke Sarajevo – MOTIVACIJA KAO GLAVNI FAKTOR USPEHA

Uporna, hrabra i nikada ne odustaje od svojih ciljeva! Takva je upravo ona, Lidija Žigić, direktorka NLB banke Sarajevo. Nedavno je završila master na Visokoj školi modernog biznisa (MBS), a profesori je se sećaju kao izuzetno vredne studentkinje bez obzira na pregršt poslovnih obaveza, uvek je bila spremna za nove izazove i njena vizija je da čovek mora konstantno da se usavršava bez obzira na godine. Profesori sa ponosom ističu, da su mnogo toga i oni naučili od ove mlade uspešne žene. Kada prestanete da učite, onda zaista počinje proces starenja.

Koliko Vam je master pomogao na trenutnoj poziciji? Da li planirate dalje usavršavanje?

Master studij mi je mnogo pomogao kako bih proširila svoje postojeće znanje i veštine, to me je dodatno izgradilo kao osobu. Moram istaći da sam na MBS-u stekla vrhunsko znanje koje sada primenjujem u svakodnevnom radu, a sama činjenica da je diploma priznata u Evropi i da omogućava nastavak školovanja na svim domaćim i stranim univerzitetima je zasigurno podsticaj i svim novim polaznicima koji razmišljaju o upisu na MBS. Bez obzira na Master studij koji sam završila, koristim svaku priliku za dalje usavršavanje i napredovanje edukujući se  putem različitih seminara i profesionalnih treninga.

Koji deo vašeg posla zahteva najviše kreativnog razmišljanja?

Ne bih mogla izdvojiti neki deo svog posla koji zahteva najviše kreativnog razmišljanja, jer smatram da osoba koja voli svoj posao, kontinuirano ulaže svoju kreativnu energiju kako bi uspešno obavljala sve zadatke. Mislim da je kreativan način razmišljanja potreban u svim segmentima posla, jer kreativnim idejama možemo stvoriti nove prakse, unaprediti proces odlučivanja, lakše rešiti probleme, te sudelovati u unapređenju poslovnih procesa. Potrebno je fokusirati kreativnu energiju na stvaranje dodatne vrednosti i na konstantno traženje načina kako biti drugačiji i bolji.

Šta je za vas najveća motivacija, a šta najveće vrednosti?

Za mene je najveća motivacija vera da se svaki trud zaista isplati. Motiviše me dosta toga, podrška moje porodice, entuzijazam i trud poslovnih saradnika, mogućnost da ono što možda ne funkcioniše promenim i utičem na boljitak… Svaki dan donosi nešto novo, te time i novine koje me motivišu. Svojoj deci se trudim biti primer i motivisati ih na uspeh. Takođe, želim im  pokazati da ništa ne dolazi preko noći.  Biti na čelu jedne banke zaista predstavlja veliki izazov za koji je potrebno mnogo truda, samopouzdanja, vere u vlastite sposobnosti, pozitivnog razmišljanja, iskustva i znanja. Smatram da u životu dosta toga  zavisi od motivacije, jer je ona ključ uspeha. Ako smo motivisani da nešto uradimo, sigurno ćemo to i uspeti. Vrednosti koje živim su odgovornost prema samoj sebi, porodici i ljudima  s kojima radim, iskrenost i posvećnost. Ove vrednosti su  zaista jak temelj na kojem sam izgradila stabilne i dugotrajne odnose s ljudima.

Vaša poslovna filozofija?

U svakom novom danu je novi početak i nova mogućnost da uradim nešto dobro. Jako volim da radim sa ljudima i mislim da je to jedan od faktora koji me čine uspešnom u ovom poslu. Verujem u ljude jer mislim da samo zajedničkim naporima, poverenjem i odgovornošću zajedno možemo ostvariti više. Za uspešan posao nije dovoljna samo stručnost i znanje, već opredjeljenost i predanost tom poslu, kao i spremnost za sticanje i usvajanje novih znanja, a što je najvažnije neophodna je velika ljubav prema onome što radimo, a ja zaista volim svoj posao.

Šta biste poručili kandidatima, koji bi želeli da se zaposle u bankarskom sektoru, da li je presudno radno iskustvo ili ima još faktora, prilikom odabira kandidata?

Za određene pozicije radno iskustvo definitivno nije presudno. Često se pokazalo kao mnogo bolja opcija, zaposlenje mladih koji nemaju radnog iskustva, jer tako imamo šansu da ga od samog starta obučimo u skladu s našom poslovnom filozofijom i načinom izvršavanja radnih zadataka. Dok s druge strane, svakako postoje pozicije na kojima je radno iskustvo neophodno. Kod izbora novih članova našeg tima, vrlo nam je bitno da su: profesionalni, vredni, timski igrači uz dodatak samoinicijative i kreativnosti, kao i da imaju želju i volju za radom i učenjem. Bez obzira na iskustvo, znanja i veštine, kontinuirana edukacija je obavezan segment na svim radnim mestima. Smatram da su neke od najvećih važnosti za dobro poslovanje: dobra ideja, istrajnost ka njenoj realizaciji, kvalitetan i predan tim. Kod svojih kolega najviše cenim iskrenost i želju da na otvoren način rade i sarađuju i svakako da daju svoj maksimum u poslu kako bi zajedno ostvarili najbolje rezultate.

Poruka za mlade koji upisiju fakultet?

Mladima bih poručila da se konstantno usavršavaju i specijaliziraju, jer je to neophodno da bi ispunili svoje ciljeve. Takođe, poručila bih im da budu  uporni i istrajni u svemu što rade bez obzira na probleme i poteškoće sa kojima se suočavaju i da nikada ne odustaju.  Danas nam je zaista mnogo toga dostupno, te pozivam da sve to maksimalno iskoriste, te da otvore vrata učenju i usavršavanju kako bi bili uspješni u onome što rade!