Kazuo Išiguro – dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Dobitnik Nobelove nagrade za kniževnost u 2017. godini je britanski pisac Kazuo Išiguro. Išiguro je rođen u Nagasakiju (Japan) 1954. godine a porodica mu se preselila u Englesku 1960. godine. Diplomirao je engleski jezik i filozofiju na Univerzitetu Kent 1978. a magistrirao na Univerzitetu Istočne Anglije 1980. Jedan je od najpoznatijih savremenih proznih pisaca engleskog govornog područja. U karijeri dugoj tridesetak godina je napisao osam proznih knjiga, koje su prevedene na četrdeset svetskih jezika.

Svaka knjiga Kazua Išigura je potpuno drugačija. U futurističkom delu „Ne daj mi nikada da odem” (Never Let Me Go) glavni junaci su klonovi, stvoreni i odgajani samo kako bi u određenom trenutku donirali organe svojim originalima. Oni nemaju pravo na normalan život, sopstvene želje, brak i porodicu. Međutim, u trenutku kada osete ljubav, pokušavaju da se za nju bore umesto da mirno prihvataju unapred zacrtanu sudbinu.

Roman „Slikar prolaznog sveta” (An Artist of the Floating World) je nagrađen prestižnom Vitbredovom nagradom. Radnja dela je smeštena u Japan posle Drugog svetskog rata i bavi se temama prolaznosti, ne samo života već svih stvari – lepote, ideja, režima, tradicije, ideologija. Nakon izgubljenog rata stvara se jaz između starijih i mlađih naraštaja i nastupa međusobno okrivljivanje i nerazumevanje.

Svetsku prepoznatljivost Išiguro je stekao svojim najpoznatijim romanom „Ostaci dana“ (The Remains of the Day), koji je 1989. nagrađen Bukerovom nagradom i po kome je 1993. snimljen istoimeni film sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi. U ovom romanu Išiguro govori o nestajanje celog jednog sveta u godinama nakon Drugog svetskog rata kroz sudbinu pojedinca. Ostareli balter Stivens se priseća događaja koji su obeležili njegov život sa melanholijom i osećajem promašenosti. Povlači se paralela između njegovih ličnih promašaja i društveno-političkih pogrešnih odluka. Njegov poslednji roman „Zakopani džin“ (The Buried Giant) je objavljen 2015. godine, nakon desetogodišnje pauze.

Nobelova nagrada mu je uručena 9. decembra na svečanoj ceremoniji u Stokholmu, a zanimljivo je to da Išiguro nije bio ni na spisku širih favorita. U saopšenju Švedske akademije navodi se da je reč o autoru koji u svojim ‘romanima velike emocionalne snage razotkriva ponor iza naše varljive veze sa svetom’.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik u Visokoj školi modernog biznisa