4 ključna nedostatka menadžerskog poziva

Pored očiglednih prednosti, menadžerske pozicije sa sobom nose i određene nedostatke.

Da ne dužimo, ključne mane menadžerskog poziva su:

1. Visoke kompetencije. Menadžerski poziv od vas traži posedovanje znanja i veština iz: menadžmenta, marketinga, finansija, ekonomije, psihologije, liderstva, organizacione kulture, itd. On od vas, dakle, zahteva multidisciplinarno obrazovanje i obuku iz pomenutih oblasti.

2. Potencijalno otuđenje od bivših kolega. Unapređenje na upravljačku poziciju donosi rizik formiranja distance od bivših saradnika. Novopečeni menadžeri se – delimično i opravdano – plaše da će ih ljudi sa kojima su nekada radili gledati drugačije jer su sada “izbili na vrh”.

3. Odgovornost za funkcionisanje kolektiva. Menadžeri su odgovorni za normalno funkcionisanje kolektiva. Oni imaju zakonske obaveze koje drugi zaposleni nemaju i tu su uključene i prekršajna i krivična odgovornost. Oni često moraju da potpisuju važne dokumente, moraju osigurati da zaposleni radnici nisu uznemiravani i moraju pokazati poslovne rezultate.

4. Potencijalno duže radno vreme. Nije tajna da se u većini kompanija od menadžera očekuje naporan rad i duže ostajanje na poslu. Kao menadžer, obično ćete morati da stignete na posao malo ranije i da odete kući malo kasnije od vaših kolega. Produženo radno vreme može biti posebno neugodno za ljude sa porodicama.

Ako ste procenili da žrtve menadžerskog poziva nisu značajne, da možete da se nosite sa njima i da je menadžerski posao za Vas, sve što treba da uradite je da upišete Visoku školu modernog biznisa, a obuku ostavite nama.

Autor: prof. dr Mladen R. Perić,

nastavnik na Visokoj školi modernog biznisa