Zanimljive činjenice o jezicima

Kažu da čovek vredi onoliko koliko jezika govori. Učenje stranog jezika nije samo puko pamćenje reči, nego upoznavanje novih kultura, otvaranje vrata u jedan novi svet. Postoji mnogo zanimljivih činjenica o jezicima iz celog sveta, a mi smo izdvojili samo neke za koje možda niste čuli. Možda vas baš ove zanimljivosti podstaknu na učenje nekog novog jezika.

  • U svetu postoji više od 2.700 jezika sa 7.000 dijalekata koje govori oko 7 milijardi ljudi u 189 samostalnih država. Među njima najzastupljeniji jezici su kineski, španski, engleski i hindu. Kineski jezik, koji je najrasprostranjeniji na svetu, sadrži preko 50.000 znakova. Za čitanje jednostavnih tekstova i dnevne štampe dovoljno je da naučite oko 2.000 znakova, dok je za čitanje književnih dela potrebno da poznajete oko 8.000 znakova.
  • Svake dve nedelje nestane jedan jezik ili dijalekat. Smatra se da je do sada izumrlo preko 230 jezika, a skoro 2.400 jezika su u opasnosti od nestajanja. Područja sa najvećim brojem ugroženih jezika su severna Australija, severna Amerika i Sibir. U Meksiku postoji jezik ajapaneko koji je u opasnosti od izumiranja, a jedina dva preostala govornika ovog jezika ne razgovaraju međusobno, jer su već godinama u svađi.
  • Najprevođenija knjiga na svetu je Biblija, koja je prevedena na preko 2.400 jezika, uključujući i esperanto. Drugo mesto zauzima pripovetka Karla Kolodija – Pinokio. Ona je dostupna na čak 260 svetskih jezika.
  • Nemački jezik je u vođstvu kada su u pitanju najduže reči na svetu. Donedavno je najduža reč u nemačkom jeziku bila rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetzi, koja označava zakon o dužnostima izaslanstva i nadgledanja za obeležavanje stoke i goveda, a nakon što je ona izbačena iz upotrebe prvo mesto je zauzela reč donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, što znači udovica kapetana dunavske kompanije parnih brodova. Najduža reč u engleskom je pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis i označava bolest pluća koja je izazvana udisanjem peščane prašine i pepela, dok je reč prestolonaslednikovica zvanično najduža reč u srpskom jeziku sa 22 slova. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia je, ironično, strah od dugih reči.
  •  
  • Srpski jezik je jedini na svetu koji ima dva pisma koja su podjednako u upotrebi, ćirilično i latinično. Reč vampir je srpskog porekla i prihvaćena je u svim jezicima. Naš jezik ima 7 padeža, mađarski 18, a rekorder u ovoj kategoriji je češki jezik koji se govori na Kavkazu i ima 64 padeža.
  • Svakisvetski jezik je po nečemu specifičan i postoji bezbrojzanimljivosti vezanih za jezike. Na našem sajtu možeš da pročitaš i zašto je važno učenje stranih jezika i pronađeš savete za njihovo savladavanje.

    Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik na Visokoj školi modernog biznisa