MBS ukrštenica – Danas je Dan ukrštenih reči

Ljubitelji enigmatike sasvim sigurno znaju da se 21. decembra obeležava Dan ukrštenih reči. Ovaj neformalni praznik obeležićemo i mi jednom malom ukrštenicom koju smo pripremili za vas.

Svi smo rešavali ukrštene reči bar jednom u životu, ali koliko zapravo znamo o njima?

Verovali ili ne ova “igra” rečima stara je vekovima, pa se tako kao najstariji primer ukrštenih reči spominje natpis pronađen u Pompeji gde je bilo urezano “SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS”.

Ukrštene reči bile su vrlo popularne u Engleskoj u 19. veku, dok se za zvaničan početak modernih ukrštenica smatra objava u nedeljnom izdanju magazina “New York World”, objavljenom 21. decembra 1913. godine.

Artur Vin, violinista koji je postao novinar, osmislio je ukrštene reči za rubriku “Zabava”. Njegov izum predstavlja osnovu svih modernih ukrštenica. Vinove ukrštenice ubrzo su stekle veliki broj poklonika među čitalačkom publikom pa su pronašle svoje stalno mesto u novinama. Sve novine su brzo prihvatile ovaj novi trend. Ostalo je istorija.
Zanimljivosti o ukrštenim rečima:

  1. Prva ukrštenica odštampana je 1913. godine.
    Ukrštenica je prvi put objavljena u magazinu “Sunday New York World”, a nazvana je “FUN’S Word-Cross Puzzle”. Njen autor bio je novinar ovog lista, Artur Vin.
  2. Sastavljanje ukrštenice se naziva “kruciverbalizam”.
    Ovaj izraz nastao je tokom sedamdesetih godina prošlog veka, ali se veoma retko upotrebljava.
  3. Najveća ukrštenica ikada objavljena imala je 132.020 praznih polja.
    Sastavio ju je Era Hovhanisan za specijalno izdanje Russiky Crossword. Sadržala je 12.842 opisa horizontalno i 13.128 vodoravno, a njena izrada je počela 2007. i trajala dve godine.