Studentske konferencije: kako se uključiti

Studentske konferencije: kako se uključiti

Učešće na akademskim konferencija je bitan momenat u školovanju svakog studenta. Kao događaji koji su namenjeni prevashodno za razmenu znanja, akademske konferencije su veliko životno iskustvo koje će te pripremiti za budućnost – bilo da rešiš da se baviš istraživačkim radom ili da radiš u industriji.

Šta je akademska konferencija?

Akademska konferencija je formalni skup za razmenu znanja iz određene akademske oblasti. Konferencije uglavnom traju nekoliko dana i podeljene su na više sesija ili panela. Svaka sesija ili panel se bavi određenom usko-stručnom temom. Učesnici konferencije izlažu svoj naučno-istraživački rad, a potom sledi diskusija koja slušaocima daje priliku da postavljaju pitanja i daju komentare na predstavljen sadržaj. Konferencije takođe podrazumevaju priliku za networking, te uključuju organizovane ručkove, večere, a vrlo često i zabavne događaje poput kraćih ekskurzija ili večernjih manifestacija.

Kako se razlikuju akademska konferencija i studentska konferencija?

Studentske konferencije su u suštini isto što i akademske konferencije, sa tom razlikom da na njima mogu da učestvuju i studenti. Koje kvalifikacije učesnici moraju da imaju zavisi od samog organizatora. Konferencija može biti organizovana isključivo za studente, a može da bude i kombinovana. Većina konferencija prima i studente kao izlagače, sa idejom da je korisno za studente ne samo da slušaju stručnjake kako govore o svom polju interesovanja, već da od njih dobiju i feedback o svom istraživačkom radu. 

Zbog čega je bitno učestvovati na konferencijama?

Ukoliko imaš priliku da učestvuješ na akademskoj konferenciji kao student, iskoristi tu priliku!

  • Upoznaćeš se sa najnovijim dostignućima u polju istraživanja koje te interesuje
  • Upoznaćeš vršnjake koji imaju slične ambicije i interesovanja
  • Imaćeš priliku da vežbaš javno prezentovanje
  • Prilika za networking u formalnom okruženju pomoći  će ti da razviješ meke veštine
  • Konferencija će izgledati odlično na tvom CV-u i pomoći ti da se istakneš pri prijavljivanju za stručne prakse, razmene studenata a kasnije i poslove
  • Konferencije često vode ka publikacijama u akademskim časopisima, što je vrlo bitna stavka u tvom CV-u ukoliko odlučiš da nastaviš akademsku karijeru na master ili doktorskim studijama

Kako da se priključiš akademskoj konferenciji?

Prvi korak je pronaći konferenciju koja odgovara tvom interesovanju. U ovome ti mogu pomoći Centar za razvoj projekata kao i Centar za karijerno vođenje.

Takođe, ukoliko želiš da učestvuješ na međunarodnim konferencijama, možeš se obratiti Kancelariji za međunarodnu saradnju ili iskoristiti neke od međunarodnih baza podataka o konferencijama, kao što su na primer:

Conference Alerts

WikiCFP

Conference in Europe

Priprema za konferenciju

Ukoliko već imaš ideju u vezi sa kojom temom bi najradije pisao/la naučno-istraživački rad, obrati se profesoru koji predaje predmet koji se bavi tom oblašću. Pri izradi naučno-istraživačkih radova za vreme studija biće ti potreban mentor.

Mentor će raditi sa tobom na razvoju ideje, planiranju istraživanja i finalnoj izradi tvog rada.

Na konferenciji ćeš napisan rad predstavljati usmeno pred publikom. Za to je potrebno pripremiti vizuelnu prezentaciju. Usmena predstavljanja radova su vremenski ograničena, i uglavnom svaki predavač dobija od 15 do 20 minuta. Ovo zvuči kao mnogo vremena, ali u realnosti nije -veliki je izazov osmisliti uvežban sažetak rada koji pokriva sve najbitnije informacije i predstavlja najbitnije aspekte napisanog rada. Takođe je bitno pripremiti se za potencijalna pitanja od strane publike. Sve ovo zahteva pripremu i uvežbavanje.

Akademske konferencije na MBS-u

Akademske konferencije su korisni, ali i uzbudljivi i zabavni događaji. MBS godinama učestvuje u organizaciji međunarodnih konferencija sa institucijama u regionu. Ove godine održala se međunarodna konferencija SKEI na kojoj su naši studenti imali priliku da predstavljaju svoje radove. Više o konferenciji možete saznati ovde a lično iskustvo našeg studenta Alekse Jakice koji je na konferenciji predstavljao čak dva rada možete pročitati u njegovom tekstu za naš blog.

Piše: M.A. Aleksandra Rokvić