Studiraj i uživaj u Beogradu

Duško Radović je rekao: “Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.” Ako ste uz to još i otpočeli željene studije, verovatno proživljavate najlepši period u životu.

Studentski život sa sobom svakako nosi dosta stresnih situacija i obaveza, naročito ukoliko ste se tek doselili u Beograd, iznajmili stan i otpočeli samostalan život. Beograd je dom za oko 100.000 studenata. Iako se dosta njih pita da li će se snaći u ovom velegradu, ubrzo će shvatiti kakva je privilegija provesti period prelaska u svet odraslih upravo u Beogradu.

Svaki početak je težak, ali ubrzo ćeš uvideti da su dobra organizacija i upornost ključ uspeha. Neka ti učenje postane rutina, ne propuštaj predavanja jer nekada nije moguće da sam nadoknadiš sve što je profesor predavao na času. Uči efikasno i ne dozvoli da se obaveze gomilaju.

Dobra organizacija i planiranje fakultetskih obaveza će ti svakako obezbediti dosta slobodnog vremena. Iskoristi ga da se sprijateljiš sa kolegama i istražiš brojne kafiće i restorane kojima ovaj grad obiluje. Uz prijatelje ćeš lakše savladati ispite, delićete iskustva, pomagati jedni drugima, razmenjivati skripte i savete, a veze koje ostvariš u toku studija će ti biti od velike koristi tokom karijere.

Život u većim gradovima nije jeftin, ali indeks će ti obezbediti mnoge popuste. Pored finansijskih pogodnosti za plaćanje studija, studenti imaju pravo na povlastice za prevoz, popust na cene karata za muzeje, pozorišta i bioskope, popust na kupovinu, putovanja i još dosta toga. Neka tvoje studiranje ne bude samo sedenje nad knjgom, već i upoznavanje novog grada, njegovih znamenitosti i ljudi.

Nije retkost da studenti već tokom studija dobiju priliku da upoznaju poslovne procese i nadograde teorijska znanja praktičnim iskustvom. Ne treba olako shvatati studentsku praksu nego na to gledati kao na priliku da zaviriš u svoju budućnost. Iskustvo je ono što će te izdvojiti od drugih na tržištu rada. Visoka škola modernog biznisa ti zato pruža priliku da obavljaš stručnu praksu u poznatim domaćim i stranim kompanijama i ostvariš brojne profesionalne kontakte.

Naravno, ne zaboravi na sport i rekreaciju. Pokazivanjem indeksa ili neke od studentskih kartica moguće je ostvariti povlastice u mnogim sportskim centrima. Jedno od najpopularnijih mesta Beograđana za bavljenje različitim sportovima je Ada Ciganlija. Po Adi se prostire mreža puteva i staza koje koriste biciklisti i ljubitelji rolera, preko 50 sportskih terena, a organizuju se i brojne kulturne manifestacije. Sigurno ćeš i sam uskoro pronaći još neka, tvoja mesta za uživanje i opuštanje. Beograd je grad neverovatnih mogućnosti!

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik na Visokoj školi modernog biznisa