Saveti za efikasan povratak na fakultet nakon zimskog raspusta

Svi volimo praznike i slobodno vreme. Oni su prilika da se okrenemo sebi i onima koje volimo, kao i da posvetimo vreme stvarima koje želimo ali često nemamo priliku da radimo. Zima nosi sa sobom čaroliju novogodišnjih praznika i radost deljenja sa drugima. Ipak, kao i sve i zimski raspust ima svoj kraj, a povratak na fakultet i u školske klupe postaje neizbežna realnost. Kako biste ovaj prelaz doživeli što bezbolnije, a studije na fakultetu nastavili podjednako uspešno i efikasno kao i pre raspusta, donosimo vam nekoliko saveta na koji način da krenete u novu kalendarsku godinu na fakultetu.

Sigurno je da ćete osetiti niz različitih emocija koje će vas u prvi mah zbuniti i dovesti u stanje različitih raspoloženja. Neka od osećanja kroz koja ćete potencijalno proći su nemogućnost da se pomirite sa činjenicom da je zimski raspust prošao tako brzo. Sa druge strane, javlja se i osećaj uzbuđenja zbog novih iskustava koja vas sigurno očekuju i novih saznanja do kojih ćete uskoro doći. Opraštanje od porodice i starih prijatelja, ukoliko živite na udaljenom mestu od fakulteta, može da izazove određenu tugu kod vas, ali istovremeno osećaćete se i srećnim jer vam već nedostaju novi prijatelji, kolege sa fakulteta i cimeri. Jedno od osećanja koje ne treba da vas napušta je optimizam, jer svako novo iskustvo ka kome težite izgrađuje vas u bolje ličnosti i doprinosi razvoju celokupnog vašeg bića.

  1. PLANIRAJTE:

Savet koji se ističe po važnosti za efikasan povratak sa raspusta jeste da planirate unapred svoje aktivnosti. Plan će vam pomoći da na dobar način držite stvari pod kontrolom i u nove obaveze na fakultetu uđete sa dozom samopouzdanja i dobrim raspoloženjem, koji su vam neophodni kako biste disciplinovano napredovali dalje. Neka vas dobar plan postepeno uvede u raspored sa puno obaveza, jer na taj način nećete osetiti prelaz iz odmora u punu radnu atmosferu.

       2. POSTAVITE CILJEVE:

Nova godina je odlična prilika da se saberu utisci i rezultati rada od prošle godine, šta je bilo uspešno, a šta biste želeli da ste drugačije uradili. Koje god da su vam želje ili namere, postavljanje ciljeva je odličan način da se motivišete i ispunite sebi data obećanja. Jednom kada postanete svesni svojih želja i onoga ka čemu težite, moći ćete znatno jednostavnije da kreirate planove i realizujete ih u budućnosti.

    3. BUDITE AKTIVNI:

Fizička aktivnost je jedan od glavnih pokretača dobrog raspoloženja i uslov za održavanje zdravog tela i duha. Kako se mogućnosti za bavljenje određenim sportskim aktivnostima menjaju i u skladu sa godišnjim dobima, raspitajte se koje su vam mogućnosti na raspolaganju i iskoristite ih. Brzo ćete videti napredak u različitim delatnostima i aktivnostima kojima se bavite upravo zahvaljujući dobroj kondiciji i fizičkoj spremi.

    4. URADITE DOMAĆI ZADATAK:

Potrudite se da saznate što više informacija o nastavku semestra i početku novog nakon zimske pauze na fakultetu. Možda je neko od starijih kolega raspoložen da vam pomogne u ovom procesu. Raspitajte se na samom fakultetu šta vas sve očekuje i na šta treba da budete spremni. Ovo će vam pomoći da bez nepotrebne panike uđete u novu godinu, sveži i puni želje da napredujete, razvijate se i stičete znanja koja će vašu karijeru voditi na pravi način.

Povratak u školske klupe nakon duge i lepe pauze sigurno nikome nije jednostavan. Kako biste izbegli napetost, paniku i loše raspoloženje držite se nekih navedenih saveta, planirajte unapred, pripremite se za predstojeće aktivnosti, budite aktivni i postavite visoke ciljeve koji će vas voditi ka uspehu. Budite pažljivi prema sebi i omogućite sebi da školovanje bude najlepši deo vaše mladosti. Vaši snovi počinju da se ostvaruju još u školskim klupama, a znanje koje tamo skupite biće vam korisno u budućoj poslovnoj karijeri.

Autor: Milan Brkljač, mast. ekon.

Visoka škola modernog biznisa