office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

Prikriveno oglašavanje ili product placement

Prikriveno oglašavanje jeste svaki oblik audio-vizuelnog oglašavanja koji upućuje na brend (proizvod ili uslugu) koji se pojavljuje u filmovima i serijama.

S obzirom na to da se inostrana tržita značajno bave istraživanjem ovog pojma, izdvajanja za product placement su u svetu prevazišla cifru od 10 milijardi dolara samo u 2014. godini.

Product placement je vrlo pogodan alat naročito u filmskoj industriji gde se na ovaj način mnogo lakše dopire do svesti širokog auditorijuma kroz njihovo poistovećivanje sa likovima koji liče (wannabe) na njihove živote i ono što bi oni voleli da budu.

Neki od primera iz holivudskih filmova je

Bond, James Bond (Spectre 2015) i Heineken pivo

Ako vas pitamo koje piće James Bond već dvadeset godina iz serijala u serijal pije, reći ćete da je to martini – promućkan, a ne mešan. Ali, da li se sećate da u ovom serijalu glavni glumac pije Heineken? Naime, Heineken je za ovo pojavljivanje platio 45 miliona dolara, dok je ovaj film prikazivanjem, samo u Americi, doneo zaradu od 200 miliona dolara.

Heineken je napravio i marketinški spot u kome glumi glavni junak filma James Bond – Daniel Craig.

[video_embed video=“C-Oc02ABuIY“ parameters=““ mp4=““ ogv=““ placeholder=““ html5_parameters=““ width=“700″ height=“400″]

Posetite sajt Visoke škole modernog biznisa www.mbs.edu.rs, upišite smer Marketing menadžment i saznajte više o prikrivenom oglašavanju!

Autor: Doc. dr Aleksandra Brakus

Leave a Reply