Najčešće greške u pisanju CV-ja

Sigurno kada šalješ biografiju želiš da fasciniraš poslodavca i da baš ti dobiješ posao o kome maštaš. U prošlom tekstu smo te uputili kako da napišeš dobru biografiju a u ovom o čemu još treba da vodiš računa.

Predug CV

Niko ne želi da čita dve ili više strana opširnih opisa iskustava i postignuća, koliko god ona bila zanimljiva. Uvek imaj na umu da poslodavci imaju da pročitaju na desetine biografija.

Greške u pisanju

Gramatičke i greške u kucanju su zaista neprihvatljive. Ukazuju na to da osoba nije posvetila dovoljno pažnje pisanju CV-ja i da nije dovoljno detaljna to jest ne proverava urađene poslove.

Font

Tekst treba da bude maksimalno jasan i čitljiv. Koristi veličinu fonta 10 ili 12, a naslov bolduj i koristi veličinu 14. Preporučljiv font – Times New Roman.

Formatiranje

Formatiranje teksta poput podvlačenja, podebljavanja slova ili korišćenja zvezdica u nabrajanju treba da naglašava tvoja postignuća i izdvaja bitnije činjenice. Podvučeni treba da budu samo naslovi odeljaka, kao što su dosadašnje iskustvo, obrazovanje, interesi, karakteristike ličnosti. Ne preteruj sa ovakvim uređivanjem teksta.

I da ponovimo važnost sastavljanja biografije po meri konkursa: poslodavci vole da vide da si napisao CV baš za tu priliku.

“Neozbiljna” email adresa

Pripazi sa kakve email adrese šalješ prijave za posao. Ako ti je email, na primer, partijaner_ludi@gmail.com ili huligan67@yahoo.com, šanse za posao će ti biti smanjene na minimum.

Razlozi za napuštanje prošle firme

Mnogi kandidati za posao misle da će im objašnjenja o prošlim napuštanjima firme pomoći u angažmanu, ali istina je suprotna. U biografiji takve stvari valja izbegavati.

Privatne stvari

U biografiji nemoj navoditi bračni status, veroispovest i ostale nebitne podatke mogućem budućem poslodavcu.