Ko su bile sestre Bronte?

Šarlot, Emili i En Bronte su bile slavne engleske književnice iz 19. veka. Odrasle su u pustarama Jorkšira u velikom siromaštvu, a njihov život su obeležile velike porodične tragedije. Nakon što su rano ostale bez majke, njihov otac, Patrik Bronte, ih sa dve starije sestre šalje u internat za ćerke siromašnog sveštenstva Kouan Bridž. Zbog užasnih uslova koji su vladali tamo, dve starije ćerke su se ubrzo zarazile tuberkulozom i umrle.

Tri sestre utehu pronalaze u pisanju poezije i begu u svet mašte, a 1846. godine objavljuje zajedničku zbirku pesama. S obzirom na to da se u tom periodu nije blagonaklono gledalo na ženske autore, sestre su koristile muške pseudonime prilikom objavljivanja ove zbirke, a kasnije i svojih prvih romana. Kako bi mogle da objavljuju dela bez predrasuda i osude društva, potpisuju se kao Karer, Elis i Akton Bel.

Šarlot Bronte
Šarlot Bronte
Emili Bronte
Emili Bronte
En Bronte
En Bronte

Šarlot je rođena 1816. godine i najstarija je od pomenutih sestara. Njen najpoznatiji roman, Džejn Ejr, je objavljen 1847. godine u Londonu. U knjizi je predstavljen životni put devojke koja se, baš poput Šarlot, nakon teškog i mukotrpnog detinjstva zapošljava kao guvernanta. Zaljubljuje se u hladnog i nepristupačnog poslodavca, Edvarda Ročestera, ali njen život kreće neočekivanim tokom kada sazna da Edvard krije mračnu tajnu.

Emili je rođena dve godine nakon Šarlot. Njen jedini roman, Orkanski visovi, je objavljen 1847. godine i predstavlja remek-delo engleske književnosti. Priča o Hitklifu i Ketrin je jedna od najlepših i najslavnijih ljubavi svih vremena, a ni po čemu nije tipična i predvidljiva. Roman takođe predstavlja kritiku viktorijanskog društva, lažne moralnosti i licemerstva i suprotstavlja dva sveta – svet civilizacije i društvenih normi i svet prirode i istinskih strasti.

En Bronte je rođena 1820. godine kao najmlađa od šestoro dece Marije i Patrika. Napisala je dva romana, Agnes Grej i Stanarka napuštenog zamka. Iako nije toliko poznata kao starije sestre, dala je veliki doprinos engleskoj književnosti, a njen roman Stanarka napuštenog zamka smatra se prvim feminističkim romanom.

Iako su dela sestara Bronte bila kritikovana i neshvaćena u vremenu u kojem su nastala, danas predstavljaju klasike i ne prestaju da oduševljavaju čitaoce širom sveta. Šarlot, Emili i En su stvorile izuzetna dela ali prerana smrt je stala na put njihovom daljem literarnom razvoju. Po njihovim knjigama snimljeni su brojni filmovi i serije.

21.05.2018.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik na MBS